ortorexia

Ortorexia – Keď je posadnutosť zdravým jedlom nebezpečná

Jesť zdravé jedlá a športovať je to najlepšie, čo môžeme pre naše zdravie urobiť. No čo ak sa túžba po dokonalom zdraví zmení na nebezpečnú posadnutosť? Ortorexia patrí medzi poruchy príjmu potravy, ktorá sa prejavuje nezdravou posadnutosťou zdravým a čistým stravovaním. Tento termín prvýkrát predstavil doktor Steven Bratman v roku 1997. Ortorexia nie je oficiálne […]

Ortorexia – Keď je posadnutosť zdravým jedlom nebezpečná Read More »

ako zlepšiť spánok

10 tipov ako zlepšiť spánok

Kvalitný spánok je základom zdravia. Ovplyvňuje našu náladu, energiu, koncentráciu, ale aj dlhodobé zdravie. Napriek tomu mnoho ľudí zápasí s problémami so spánkom. Ak sa každé ráno budíte unavený alebo máte problémy zaspať, nezúfajte. Existujú spôsoby, ako to zlepšiť. Prinášame vám 10 efektívnych tipov, ktoré vám pomôžu zlepšiť nielen zaspávanie, ale aj celkovú kvalitu spánku.

10 tipov ako zlepšiť spánok Read More »

pitný režim

Mýty o príjme tekutín – fakty, ktoré vás prekvapia

Koľko vody by sme mali denne vypiť? Téma príjmu tekutín sa často skloňuje a neustále nás obklopujú rôzne odporúčania. Jedným z najznámejších odporúčaní je pravidlo osem pohárov vody denne. Ale je to naozaj tak? Poďme si rozobrať fakty a mýty o vode, ktorým možno stále veríme. 8 pohárov vody denne – kde vznikol tento mýtus?

Mýty o príjme tekutín – fakty, ktoré vás prekvapia Read More »

skinny fat

Skinny fat syndróm: O čo ide a ako ho riešiť?

Na prvý pohľad vyzeráte štíhlo, možno dokonca zdravo. No pod povrchom je všetko inak. Telo má minimum svalovej hmoty, no nadbytok tuku. Tento stav, známy ako „skinny fat“ (štíhla obezita), predstavuje tichého nepriateľa, ktorý môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Ako skinny fat syndróm vzniká a čo s tým robiť? Čo je skinny fat syndróm?

Skinny fat syndróm: O čo ide a ako ho riešiť? Read More »

hlad

Ako poraziť hlad?

Hlad je prirodzený signál tela, ktorý nám hovorí, že potrebujeme energiu. No nie vždy ide o skutočný fyzický hlad. Niekedy jeme len zo zvyku, z nudy alebo vplyvom reklamy. Ak chceme lepšie pochopiť hlad a naučiť sa ho zvládať, musíme vedieť, ako na naše telo vplývajú rôzne faktory. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako

Ako poraziť hlad? Read More »

Nákupný košík