Viete aké sú najnezdravšie potraviny? Definovať čo je nezdravá potravina je komplikované. V zásade sú to potraviny, ktoré nijako neprospievajú nášmu zdraviu. Vo všeobecnosti sú to potraviny vyrobené v závode, ktoré sú chudobné na makroživiny, ale bohaté na rýchle cukry, zlé tuky či soľ.
Nezdravé potraviny sú tie, ktoré sa rýchlo vstrebávajú vo vrchnej časti tráviaceho systému (v tenkom čreve) a rýchlo prenikajú do krvného obehu v podobe tukov a cukrov, pričom nenechávajú nič pre hrubé črevo. Takéto potraviny spôsobujú prudké výkyvy hladiny tukov v krvi a môžu spôsobiť až zápal v tele.
5 najnezdravčích potravín
- ultraspracované potraviny
- umelé sladidlá
- vysoko rafinované sacharidy
- potraviny, ktoré zvyšujú hladinu cukru a tukov v krvi
- potraviny s vysokým obsahom cukru alebo nekvalitných tukov
Ultraspracované potraviny
Mnohé potraviny sú určitým spôsobom spracované, problém však predstavujú spracované potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo rôznych prísad, chemických látok a potravinových extraktov.
Pojem ultraspracované potraviny označuje potraviny, ktoré sú vytvorené v procese priemyselnej výroby a obsahujú látky získané z potravín alebo syntetizované z iných organických zdrojov. Zvyčajne neobsahujú žiadne plnohodnotné potraviny. Ultraspracované potraviny sa dajú ohriať a tým sú pripravené na okamžitú konzumáciu. Navyše obsahujú veľa tuku, cukru a soli. Zároveň sú chudobné na vlákninu, bielkoviny, mikroživiny a iné bioaktívne zlúčeniny.
Prečítajte si: Silový tréning a jeho benefity pre telo
V súčasnosti existuje 2 000 schválených potravinárskych prídavných látok a ešte viac enzýmov vrátane zvýrazňovačov chuti, farbív, emulgátorov, emulgačných solí, sladidiel, zahusťovadiel a protipenových, objemových, sýtených, peniacich, želírovacích a leštiacich prídavkov. Na etiketách ultraspracovaných potravín zvyčajne nájdeme viac ako 10 takýchto prísad.
Ultraspracované potraviny sa vyrábajú, aby produkovali zisk. Pretože predstavujú nízky náklad na výrobu a majú dlhú trvanlivosť. Zároveň majú byť rýchle a pohodlné, okamžite pripravené na konzumáciu a veľmi chutné, aby vznikol návyk.
Najbežnejšie ultraspracované potraviny sú: čipsy, pomarančový džús, mrazené vyprážané hranolky (alebo iné druhy polotovarov), rybie prsty…
Umelé sladidlá
Keď sa umelé sladidlá prvýkrát objavili na trhu oslavovali sa ako zázračné produkty, no v skutočnosti je opak pravdou. Väčšina umelých sladidiel vzniká v laboratóriách, označujú sa aj ako cukrové alkoholy, spájajú sa s rovnakým rizikom vzniku obezity ako pri konzumácii bežného cukru. Umelé sladidlá aj napriek ich zníženému obsahu kalórií nemajú žiadny prínos pre chudnutie. Naopak majú negatívne metabolické účinky, narušujú črevný mikrobióm, produkujú abnormálne chemické látky, ktoré následne narušia náš metabolizmus a môžu viesť až k vzniku cukrovky 2. typu.
Vysoko rafinované sacharidy
Podobne ako umelé sladidlá aj vysoko rafinované sacharidy, ako biely cukor, biela múka či sladené nápoje, prispievajú k vzniku obezity , kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu. Pretože výrazne zvyšujú hladinu cukru v krvi. Navyše ide o spracované potraviny, ktoré sú zbavené živín, ako je vláknina, vitamíny a minerály. To znamená, že poskytujú prevažne prázdne kalórie.
Potraviny, ktoré zvyšujú hladinu cukru a tukov v krvi
Tieto potraviny majú nedostatok vlákniny, vysoký obsah kalórií, nekvalitných tukov a sacharidov-rafinovaný cukor. Navyše majú nízku nutričnú hodnotu a vysoký obsah soli. Konkrétne ide o fast food a sladkosti.
Potraviny s vysokým obsahom cukru alebo nekvalitných tukov
Pozor by sme si mali tiež dávať na potraviny, ktoré sa označujú za „zdravú alternatívu“, s vysokým obsahom bielkovín či „prírodných“ cukrov. Zvyčajne je tomu práve naopak. Medzi takéto potraviny patria niektoré džúsy a proteínové tyčinky.
Prečítajte si: Len 11 percent Slovákov pravidelne športuje
Samozrejme, že pri nezdravých potravinách ide o množstvo, ktoré skonzumujeme. Raz za čas si dopriať fast food, polotovar alebo rafinovaný cukor nám nijako neuškodí. Avšak vyššie spomenuté potraviny by mali tvoriť maximálne 20 % nášho jedálnička. Určite by nemali byť na našom tanieri každý deň, pretože tak zvyšujeme riziko vzniku obezity, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a rakoviny. Myslite na to, že všetkého veľa škodí. 🙂
Zdroj článku: Food for Life, The Nex Science of Eating Well, Tim Spector